صندوق های طلا (Gold Funds) نوعی از صندوق های سرمایه گذاری کالایی قابل معامله در بورس هستند که سرمایههای جمعآوری شده از مشتریان را در گواهی سپرده سکه طلا و اوراق مبتنی بر سکه طلا سرمایهگذاری میکند. مدیران این صندوقها با پشتوانه پولی که در اختیارشان قرار میگیرد، میکوشند بازدهی مناسبی را از سرمایهگذاری در بازار سکه و طلا توسط ابزارهای بازار سرمایه کسب کنند.
صندوقهای طلا ابزار نسبتا جدیدی هستند که امکان سرمایهگذاری در طلا را بدون خرید فیزیکی آن به سرمایهگذار میدهند. ضمن اینکه با توجه به ذات صندوقهای سرمایهگذاری مشترک، این سرمایهگذاری بهصورت غیرمستقیم و از طریق یک سبدگردان حرفهای انجام میشود تا حتیالمقدور از نوسانات ناگهانی سرمایهگذاری در امان باشد و این موجب میشود بازدهی در این صندوقها عینا برابر با بازدهی سکه طلا نباشد ولی متناسب با آن است.
هدف همه کسانی که وارد بازار سرمایه میشوند افزایش داراییهایشان است. به همین دلیل مفهوم ارزش برای سرمایهگذاران و فعالان این بازار اهمیت ویژهای دارد. سرمایه گذاران، جهت سرمایه گذاری در صندق های طلا، می بایست ابتدا، معیار های خود را برای دریافت و سرمایه گذاری در این صندوق مالی، مورد بررسی، قرار دهند. یکی از مواردی که کاربرد زیادی برای سرمایهگذاران دارد، مفهوم ارزش خالص دارایی (Net Asset Value) است. به ارزش خالص دارایی یک صندوق، اصطلاحا NAV نیز گفته میشود.
از لحاظ نظری، هر واحد تجاری یا محصول مالی که با مفاهیم حسابداری داراییها و بدهیها سر و کار دارد، میتواند NAV داشته باشد. در زمینه شرکتها و واحدهای تجاری، تفاوت بین دارایی و بدهی به عنوان دارایی خالص یا ارزش خالص یا سرمایه شرکت شناخته میشود. اصطلاح NAV در رابطه با ارزشگذاری و قیمتگذاری صندوقها محبوبیت بیشتری کسب کرده است که با تقسیم اختلاف بین داراییها و بدهیها بر تعداد سهام سرمایهگذاران حاصل میشود. ارزش خالص دارایی صندوق برای «واحد هر سهم» صندوق بیان میشود، زیرا استفاده از آن برای ارزیابی و معامله صندوق سهام را آسانتر میکند.
اغلب، NAV به ارزش دفتری یک کسبوکار نزدیک یا برابر با آن است. شرکتهایی که پیشبینی میشود رشد بالایی داشته باشند، به طور سنتی بیشتر از آنچه NAV نشان میدهد ارزش دارند. NAV اغلب برای یافتن سرمایهگذاریهای زیر قیمت یا بالاتر از قیمت نسبت به ارزش بازار مقایسه میشود. همچنین چندین نسبت مالی وجود دارد که از مضارب NAV یا ارزش شرکت برای تجزیه و تحلیل استفاده میکنند.
فرمول NAV برای یک صندوق سرمایهگذاری مشترک به راحتی به شکل زیر است:
تعداد کل سهام منتشر شده / (بدهیها – داراییها) = NAV
برای مثال اگر ارزش روز داراییهای یک صندوق برابر با ۵۰ میلیارد تومان و میزان بدهیهای آن نیز ۲ میلیارد تومان باشد، ارزش خالص دارایی آن صندوق در پایان آن روز برابر با ۴۸ میلیارد تومان خواهد بود.
فراموش نکنید که NAV ملاکی برای ارزیابی کامل عملکرد یک صندوق سرمایهگذاری نیست و این کار باید با سنجش بازده و ریسک صندوق و مقایسه آن با شاخص بورس و دیگر صندوقهایی که ماهیت آنها مشابه صندوق مورد نظر است، صورت پذیرد تا منجر به یک تصمیم مناسب در انتخاب صندوق سرمایهگذاری مشترک شود.
برای مشاهده NAV صندوق های طلا کافی است به صفحه این صندوق ها در سایت TSETMC مراجعه فرمایید.
قبل از ورود به این بازار حتما بازده صندوقها را با هم مقایسه و از امکاناتی که هر کدام دارند اطلاع پیدا کنید تا بتوانید سرمایهگذاری مطمئنی داشته باشید. در ضمن این را یادتان باشد که بازار طلا، بازاری غیرقابل پیش بینی است که هم میتواند سود ناگهانی بسیار بالایی داشته و هم ممکن است با ضرر همراه باشد. بنابراین باید ریسک ورود به آن را بپذیرید. البته که سرمایهگذاری در صندوقهای طلا مزیتهای زیادی نسبت به طلای فیزیکی دارد.
چرا مرکز مشاوره اقتصادی ایرانیان؟
تیم این مرکز متشکل از کارشناسان امور مشاوره اقتصادی، مشاوره مالی و مشاوره سرمایهگذاری ، علوم سیاسی، ژئوپلیتیک، دیپلماتهای سابق و کارشناسان منطقهای هستند که در تلاشاند با شناسایی و ارزیابی ریسکها، فرصتهای اقتصادی و سرمایهگذاری مناسب برای مشتریان خود فراهم آورند.