پرتفولیو (Portfolio) به مجموعهای از سرمایهگذاریها یا داراییهای مالی گفته میشود که یک سرمایهگذار در اختیار دارد. پرتفوی شامل تنوعی از داراییهای مالی؛ مانند سهام، اوراق بهادار، ارزهای خارجی، بنهای سرمایهگذاری و سایر داراییهای مالی میشود که هدف از آن سپرده کردن سرمایه و بهدستآوردن سود است.
ساخت پرتفوی بهمنظور تعادل سرمایهگذاری و کاهش ریسک سرمایهگذاری انجام میشود. در ساخت پرتفوی، سرمایهگذار میتواند باتوجهبه ریسک و هدف سرمایهگذاری خود، بهصورت تعادلی در سبد سرمایهگذاری خود، در سهمهای مختلف سرمایهگذاری کند. بهعنوانمثال، سرمایهگذار میتواند برای کاهش ریسک سرمایهگذاری، سرمایهگذاری خود را بین سهام شرکتها و صنایع مختلف تقسیم کند. این کار به سرمایهگذار کمک میکند تا درصورتیکه یکی از صنایع یا شرکتهایی که در آن سرمایهگذاری کرده است، با مشکل مواجه شد، تمام سرمایه خود را از دست ندهد.
چگونه برای سرمایهگذاری بهتر سبد سهام بسازیم؟
برای ساختن یک سبد سهام مناسب برای سرمایهگذاری، باید به موارد زیر توجه کرد:
تعیین هدف سرمایهگذاری:
باید بهدقت تعیین کنید که هدف شما از سرمایهگذاری چیست؟ آیا میخواهید یک درآمد ثابت داشته باشید یا سعی دارید برای بالابردن سرمایهتان اقدام کنید؟
تعیین سطح ریسک:
باید سطح ریسکی را که میتوانید بپذیرید، مشخص کنید. سهام با ریسک بالا معمولاً با بازدهی بالاتر همراه هستند، اما همچنین ممکن است در مقابل نوسانات بازار آسیب ببینند.
قبل از اینکه سبد سرمایهگذاری خود را بسازید، ابتدا باید میزان تحمل ریسک خود را تعیین کنید. شما باید سهام را بر اساس ارزیابی ریسک خود شناسایی کنید تا سبد سهام خود را متعادلتر کنید.
ایجاد تنوع در سبد:
برای کاهش ریسک، بهتر است سبد سهام شما تنوع کافی داشته باشد. بهعنوانمثال، بهتر است سهام شما در صنایع مختلف و شرکتهای مختلف قرار داشته باشد. برای مثال، شما میتوانید در سهام بانکی، فناوری، صنایع پایه، انرژی و غیره سرمایهگذاری کنید تا درصورتیکه یکی از صنایع کمرشد باشد، تمام سبد سهام شما تحتتأثیر قرار نگیرد.
مطالعه و تحلیل بازار:
برای سرمایهگذاری در سهام، باید بازار را بهخوبی مطالعه کرده و شرکتها و صنایع مختلف را تحلیل کرد و بر اساس آنها سهامی را انتخاب کنید که بیشترین بازدهی را داشته باشند. تخصیص دارایی بهجای تکیه بر یک ابزار مالی واحد که ممکن است در آینده متحمل زیان شود، به تنوع بخشیدن به سرمایهگذاریهای شما در بین طبقات دارایی اشاره دارد. در نتیجه از ریسکهای غیرضروری خودداری کرده و سرمایه شما در برابر نوسانات بازار بهتر محافظت خواهد شد. تخصیص دارایی از شما در برابر خطرات محافظت و درعینحال به رشد بلندمدت ثروت شما کمک میکند.
مدیریت پورتفوی:
در ساختن یک سبد سهام خوب، باید به مدیریت ریسکهای سرمایهگذاری خود توجه کنید. برای مثال، اندازه سبد سهام خود را کنترل کنید و هرگز تمام سرمایه خود را در یک شرکت قرار ندهید. همچنین باید سبد سهام خود را به طور منظم بررسی کرده و در صورت لزوم تعویضی در سبد خود ایجاد کنید. همچنین، باید بهدقت نگاهداشته باشید که آیا سبد سهام شما باهدف و سطح ریسکی که تعیین کردهاید، همخوانی دارد یا نه.
تحلیل صنعت: برای ساختن یک سبد سهام خوب، باید ابتدا بررسی کنید که کدام صنایع درحالرشد هستند و به نظر میرسد در آینده نیز این رشد ادامه خواهد داشت.
پس از شناسایی صنایع رشد ده، باید شرکتهایی که در این صنایع فعالیت میکنند را بررسی کنید. شرکتهایی که محصولات باکیفیت و خدمات مشتریمحور ارائه میدهند و همچنین قابلیت رشد و سودآوری بالایی دارند، انتخاب مناسبی برای سبد سهام شما خواهند بود.
مزایای تنوع سبد سهام
وقتی سبد سهام خود را متنوع میکنید، از خود در برابر خطرات غیرضروری محافظت میکنید. تنوع به معنای سرمایهگذاری در شرکتهای مختلف است که زمانی که یک یا دو سهام عملکرد خوبی ندارند متحمل ضرر نشوید. همچنین، هنگامی که سبد سهام خود را متنوع میکنید، مطمئن شوید که نحوه مدیریت پرتفوی سهام خود را نیز یاد میگیرید.
آیا تنها داشتن یک پرتفوی خوب کافی است؟
سرمایهگذاری فقط داشتن یک سبد دارایی عالی نیست. بلکه در مورد کسب درآمد از سرمایهگذاریهای شما است. وقتی صحبت از سرمایهگذاری در سهام میشود، هدف شما باید ایجاد ثروت باشد. برای رسیدن به این هدف، باید بر روی بخش سهام پورتفولیوی خود تمرکز کنید. حتی اگر سرمایهگذاریهای سهام دارای ریسکهای قابلتوجهی هستند، همیشه راه بهتری برای کاهش این ریسکها وجود دارد. روشهای مختلفی برای انجام این کار وجود دارد، مانند سرمایهگذاری درآمد، سرمایهگذاری رشد و سرمایهگذاری ارزشی و غیره.
سرمایهگذاری درآمد
اگر توانایی ریسک کمتری دارید، میتوانید از استراتژی سرمایهگذاری درآمد استفاده کنید. هدف این است که با سرمایهگذاری در سهام پربازده که سود سهام خوبی را پرداخت میکند، درآمد اضافی ایجاد کنید. این نوع سهام نوسان قیمت زیادی ندارد. شما میتوانید با تنوع بخشیدن به سبد سهام خود و گنجاندن چنین سهام، از سود سهام درآمد ثابتی ایجاد کنید. سود سهام معمولاً هر نیمسال یکبار پرداخت میشود.
سرمایهگذاری رشد
این نوع رویکرد برای سرمایهگذارانی توصیه میشود که اهداف بلندمدتی دارند و میتوانند ریسک را تحمل کنند. این نوع رویکرد سرمایهگذاری شامل شناسایی سهامی است که در مقایسه با سایر سهام رشد قابلتوجهی دارند. وقتی در شرکتهایی با پتانسیل رشد بالاتر سرمایهگذاری میکنید، میتوانید از سود کسبشده توسط شرکت استفاده کنید. وقتی یک شرکت سود میکند، قیمت سهام افزایش مییابد. از چنین سهامی انتظار پرداخت سود سهام نداشته باشید؛ زیرا آنها از وجوه خود در گسترش تجارت استفاده میکنند.
سرمایهگذاری ارزشی
مشابه سرمایهگذاری رشد، سرمایهگذاری ارزشی نیز برای سرمایهگذاران بلندمدت توصیه میشود. در این رویکرد، شما به سراغ کم محبوبترین سهام با قیمت سهام بسیار کمتر میروید. سهام سرمایهگذاری ارزشی معمولاً دارای جریان نقدی، سود سهام و بازدهی بالایی است و نسبتهای بالایی از فروش و ارزش دفتری به قیمت سهام را ارائه میدهد.
مزایای سرمایهگذاری در سهام
درآمد منظم از سود سهام
اگر رویکرد شما پرداخت سود سهام ثابت را ارائه میدهد، میتوانید درآمد ثابتی را به طور منظم ایجاد کنید. سود سهام دریافتی بستگی به شرکت و تعداد سهام مالکیت یک سرمایهگذار دارد. میتوانید از سود سهام بهعنوان درآمد اضافی استفاده کنید یا برای افزایش مبلغ سرمایهگذاری خود دوباره سرمایهگذاری کنید.
سود نقدینگی
شما بهراحتی میتوانید از سهام کسب درآمد کنید؛ زیرا راههای بیدردسری برای خرید یا فروش فوری سهام وجود دارد. سرمایهگذاری در سهام از نظر نقدینگی سودمندتر از سرمایهگذاری در کالاهای فیزیکی است که مستلزم فرایندهای وقتگیر یا جریمههای برداشت است.
سخن آخر
مهم نیست که کدام رویکرد سرمایهگذاری را انتخاب میکنید، شما در نهایت به یک روش هوشمندانه انتخاب سهام نیاز دارید. شما باید با تحقیق مناسب در مورد شرکتها و مدیریت آن، سهام باکیفیت را شناسایی کنید. ترکیبی از سبکهای مختلف بهترین بازده را برای شما فراهم میکند.
مرکز مشاوره اقتصادی ایرانیان متشکل از تیمی برجسته میتواند شما را در این امر مهم یاری نماید.
تلفن تماس: 02188721921