سرمایهگذاری به این معنی است که ارزش سرمایه شما بسته به عملکرد بازارهای سهام زیربنایی بالا و پایین میشود:
- اگر بازارهای سهام بالا بروند، ارزش سرمایه شما نیز افزایش مییابد.
- اگر بازارهای سهام سقوط کنند، ارزش سرمایه شما میتواند به میزان قابلتوجهی کاهش یابد.
بنابراین، اگر در موقعیت ناخوشایندی هستید که نیاز به نقدینگی در سرمایهگذاریهای خود دارید، درست پس از سقوط بورس، میتوانید کمتر از آنچه که سرمایهگذاری کردهاید، باز پس بگیرید.
“سرمایهگذاری در بازارهای اوراق بهادار همیشه با ریسک همراه است” و این مساله ای است که اغلب بهعنوان سرمایهگذار یا معاملهگر با آن مواجه میشوید. آیا تابهحال به نوع ریسکهای رایج در بازار اوراق بهادار فکر کردهاید؟ اگر شما سرمایهگذاری هستید که مدتهاست در بازار سهام سرمایهگذاری میکنید یا سرمایهگذار تازهکاری هستید که مایل است قدرت خود را در این زمینه امتحان کند، باید انواع ریسکهایی را که ممکن است بر سرمایهگذاری شما تأثیر بگذارد، درک کنید.
ما اینجا هستیم تا به شما کمک کنیم. در این مقاله شمارا با انواع ریسکهای کلیدی بازار اوراق بهادار آشنا میکنیم.
ریسکهای سرمایهگذاری در بورس
هنگامیکه در بازار سهام سرمایهگذاری میکنید، درک ریسکها و شناخت محدودیتهای خود بسیار مهم است. همچنین باید توجه داشته باشید که درعین اینکه که ممکن است سود داشته باشید، امکان ضرر نیز وجود دارد. ازجمله خطرات عمدهای که باید مراقب آنها باشید عبارتند از:
ریسک بازار:
ریسک بازار که بهعنوان ریسک سیستماتیک نیز گفته میشود، در آن قیمت سهام میتواند با توجه به عوامل مختلف بازار و اقتصاد، چه در سطح داخلی و چه در سطح بینالمللی بسیار پر نوسان و غیرقابل پیشبینی باشد.
ریسک سیستماتیک با کل اکوسیستم بازار مرتبط است و اغلب اوقات غیرقابل پیشبینی است. معمولاً به ریسک مرتبط با یک بازار خاص اشاره دارد و از عوامل اقتصادی، جغرافیایی، سیاسی، اجتماعی یا عوامل دیگر آن بازار ناشی میشود.
ریسک نرخ بهره:
تغییرات در نرخهای بهره ممکن است قیمتهای مختلف سهام را به میزانهای مختلف تحت تاثیر قرار دهد. همچنین، از آنجایی که بورس و نوسانات آن به دلار وابسته است، تغییرات نرخ بهره میتواند مستقیماً تحت تأثیر قرار گیرد.
ریسک جهانی:
بازار سهام تحت تأثیر مسائل اقتصادی در همه بازارهای اصلی قرار دارد؛ بنابراین شما در معرض رویدادهای اقتصادی در سراسر جهان هستید و باید این را در ارزیابی ریسک خود لحاظ کنید.
ریسک تجاری:
شرکتی که در بورس سرمایهگذاری میکنید ممکن است با کاهش شدید سود مواجه شود یا حتی ورشکست شود. این مساله میتواند نتیجه بسیاری از عوامل مانند ضعیف مدیریت، صنعت و رقابت باشد.
مدیریت نادرست شرکتی:
شرکتی که در آن سرمایهگذاری میکنید ممکن است مدیریت نامناسبی داشته باشد یا معاملهای را انجام دهد که به نظر شما بهعنوان یک سهامدار برای منافع شما مضر است.
تعلیق معاملات:
یک سهام در حال معامله را میتوان به حالت تعلیق درآورد تا از انتشار هرگونه اطلاعات ناهموار و فرصتهایی برای معاملات داخلی جلوگیری و اطمینان حاصل کردکه معاملات بر مبنای کاملاً آگاهانه انجام میشود. شما نمیتوانید سهامی را در مدت تعلیق بخرید یا بفروشید و در آن زمان ممکن است قیمت به دلیل تغییرات ریسک بازار و تجارت تغییر کند.
ریسک نقدینگی:
باید مراقب خطرات سهامهایی که انحلال آنها سخت یا پرهزینه است باشید. سهام با سرمایه کم معمولاً نقدشوندگی کمتری نسبت به سهام با سرمایه بالا دارد.
ریسک تورم:
این احتمال است که نرخ تورم به میزان قابلتوجهی از نرخ بازده سرمایهگذاری شما بیشتر شود. این بدان معناست که هزینه زندگی بهقدری افزایشیافته است که شما در کل ضرر کردهاید، حتی اگر سرمایهگذاری شما در شرایط دلار عملکرد خوبی داشته باشد.
الگوریتمها و جداول مقایسه سهام ریسک تورم را در نظر نمیگیرند و محاسبه ریسک تورم در الگوریتمها درک همهچیز را سختتر میکند. برای این خطر خاص ساده نگهداشتن آن مهمترین عمل است.
بااینحال، این یک خطر واقعی است که باید از آن آگاه باشید. بهعنوان مثال، در طول دهه 1970، بازار سهام ایالات متحده بهطور متوسط حدود 6 درصد در هرسال رشد کرد. تا زمانی که متوجه نشدید تورم در این دوره حدود 7 درصد بوده است، این رشد در سهام خوب به نظر میرسد، اما درواقع وضعیت سرمایهگذاران حدود 1 درصد در هرسال بدتر بوده است.
ریسک سیاست:
تغییر در سیاستها و مقررات دولتی، میتواند تأثیر عمیقی بر سهام بخشها یا صنایع مربوطه داشته باشد.
ریسک ارز:
زیانی است که ممکن است به دلیل نوسان نرخهای خارجی ایجاد شود و این خطری است که ممکن است هنگام سرمایهگذاری در ارز خارجی یا ابزارهای معاملهشده با ارز خارجی با آن مواجه شوید.
درحالیکه نمیتوانید از همهی خطرات بهطور کامل اجتناب کنید، میتوانید برای مدیریت آنها اقداماتی انجام دهید. مطمئن شوید که میدانید چه چیزی میخرید و آیا قیمت مناسبی دارد یا خیر. باید این مساله را در نظر بگیرید که آیا یک شرکت پذیرفتهشده در بورس میتواند به سود پایدار برای حمایت از رشد قیمت سهام خود در بلندمدت دست یابد یا خیر. هنگام معامله سهام مراقب تأثیر شایعات یا حدس و گمانها باشید.
بیش از توان خود سرمایهگذاری نکنید. شما باید ریسک خود را با توجه به اهداف سرمایهگذاری، سطح تحمل ریسک و موقعیت مالی خود مدیریت کنید. درک کنید که چقدر آماده تخصیص به سهام هستید و چقدر میتوانید از دست بدهید و سپس میزان ریسک خود را تا حد قابل قبولی محدود کنید.
مانند سایر سرمایهگذاریها، شما باید اهداف سرمایهگذاری روشنی را تعیین کنید و بر اساس آن عمل کنید. بهعنوان مثال، اگر تصمیم دارید از بخشی از پسانداز مازاد خود برای خرید یک سهام برای سرمایهگذاری بلندمدت استفاده کنید، ممکن است بتوانید از نوسانات کوتاهمدت خلاص شوید. پورتفولیوی خود را بهعنوان مثال هنگامیکه تغییرات قابلتوجهی در شرایط شخصی یا بازار شما وجود دارد، بهطور منظم بررسی کنید و در صورت لزوم آن را مجدداً متعادل کنید.
در بالا خطرات بالقوهای که ممکن است در سرمایهگذاریهای خود با آن روبرو شوید آورده شده است. اگرچه هنگام سرمایهگذاری نمیتوانید از این خطرات فرار کنید، اما میتوانید با اقدامات مختلف این خطرات را کاهش دهید.