برای تکنیکهای کنترل ریسک اقتصادی و مدیریت آن، بسیار مهم است که بدانیم ریسک اقتصادی چیست و انواع آن کدام است. ریسک مالی بهاحتمال ازدستدادن پول در یک تصمیم تجاری یا سرمایهگذاری اشاره دارد.
ریسک را میتوان؛ مانند شانس داشتن یک نتیجه غیرمنتظره یا منفی نامید. انواع مختلفی از ریسکها وجود دارد که یک فرد ممکن است با آنها روبرو شود. بهطورکلی، ریسکها را میتوان به سه نوع طبقهبندی کرد: ریسک تجاری، ریسک غیرتجاری و ریسک مالی.
ریسک تجاری:
این نوع ریسکها توسط خود شرکتهای تجاری بهمنظور به حداکثر رساندن ارزش و سود سهامداران انجام میشود. بهعنوانمثال، شرکتها ریسکهای پرهزینه را در بازاریابی برای عرضه محصول جدید بهمنظور دستیابی به فروش بالاتر ایجاد میکنند.
ریسک غیرتجاری:
این نوع ریسکها تحت کنترل شرکتها نیستند. خطرات ناشی از عدم تعادل سیاسی و اقتصادی را میتوان ریسک غیرتجاری نامید.
ریسک مالی:
ریسک مالی همانطور که از نامش مشخص است. ریسکی است که شامل ضرر مالی برای شرکتها میشود. این ریسک بهطورکلی به دلیل بیثباتی و زیان در بازار مالی ناشی از تغییرات قیمت سهام، ارز، نرخ بهره و غیره ایجاد میشود.
ریسک مالی یکی از انواع ریسک با اولویت برای هر کسب و کاری است. ریسک مالی ناشی از حرکات بازار است و تحرکات بازار میتواند شامل عوامل متعددی باشد. برایناساس ریسک مالی را میتوان به انواع مختلفی از قبیل ریسک بازار، ریسک اعتباری، ریسک نقدینگی و ریسک عملیاتی طبقهبندی کرد.
ریسک بازار:
این نوع ریسک ناشی از حرکت در قیمت کالا یا ارزش سهامی است که روی آن سرمایهگذاری کردهایم. ریسک بازار را میتوان بهعنوان ریسک جهتدار و ریسک غیر جهتدار طبقهبندی کرد. ریسک جهتدار ناشی از حرکت در قیمت سهام، نرخ بهره و غیره است. از طرف دیگر، ریسک غیر جهتدار میتواند ریسک نوسان باشد.
ریسک اعتباری:
این نوع ریسک زمانی به وجود میآید که فرد به تعهدات خود در قبال طرف مقابل خود عمل نکند. ریسک اعتباری را میتوان به ریسک دولتی و ریسک تسویه طبقهبندی کرد. ریسک دولتی معمولاً به دلیل سیاستهای ارزی ایجاد میشود. از سوی دیگر، ریسک تسویه زمانی به وجود میآید که یکی از طرفین تعهدات خود را انجام نمیدهد.
ریسک نقدینگی:
این نوع ریسک از ناتوانی در انجام معاملات ناشی میشود. این نوع از ریسک را میتوان به ریسک نقدینگی دارایی و ریسک نقدینگی تأمین مالی طبقهبندی کرد. ریسک نقدینگی دارایی یا به دلیل ناکافی بودن خریداران یا ناکافی بودن فروشندگان در برابر سفارشهای فروش و سفارشهای خرید به وجود میآید.
ریسک عملیاتی:
این نوع ریسک از شکستهای عملیاتی مانند سوءمدیریت یا نقص فنی ناشی میشود. ریسک عملیاتی را میتوان به ریسک تقلب و ریسک مدل طبقهبندی کرد. ریسک تقلب به دلیل فقدان کنترلها و ریسک مدل به دلیل کاربرد نادرست مدل به وجود میآید.
ریسکهای مالی بر کسبوکارها در اشکال و اندازههای مختلف تأثیر میگذارد. آگاهی از ریسک مالی ضروری است. بااینحال، دانستن خطرات و راهبردهای محافظت از خود، خطر را از بین نمیبرد. این آسیب را کاهش میدهد و احتمال پیامدهای منفی را کاهش میدهد.
چگونه ریسک مالی را مدیریت کنیم؟
حذف کامل ریسکهای مالی میتواند دشوار و پرهزینه باشد، اما کاهش خطرات آسانتر و کمهزینهتر است. یک فرد یا یک شرکت میتواند ریسکهای مالی را با تنوع بخشیدن به سرمایهگذاریها، داشتن مقدار مناسب بیمه یا بودجه کافی برای مواقع اضطراری خنثی کند. جریانهای مختلف درآمد نیز گزینه خوبی برای مقابله با ریسکهای مالی هستند.
تأثیر مشاور اقتصادی در کاهش ریسک مالی
تا اینجا با انواع ریسک و مخاطرات موجود در فضای کسبوکار و سرمایهگذاری آشنا شدید، در ادامه قصد داریم تأثیری که یک مشاور مالی در کاهش ریسک میتواند داشته باشد را مورد بررسی قرار دهیم.
یک مشاور میتواند به شما کمک کند تا با آمادگی بیشتری برای بازارهای نزولی آماده شوید.
بازارهای پرنوسان و دشوار اغلب به تصمیمات احساسی منجر میشوند که ممکن است به نفع اهداف مالی شما نباشد. این طبیعت انسان است. در چنین مواقعی است که راهنمایی آرام و آگاهانه یک مشاور میتواند بسیار مفید باشد. یک مشاور میتواند به شما کمک کند تا یک استراتژی بلندمدت برای پیگیری اهداف خود ایجاد کنید. استراتژی که با تحمل ریسک، نیازهای نقدینگی و افقهای زمانی شما همسو باشد و تنوع سبد در آن ضررهای شما در رکود را به حداقل برساند.
رهاکردن سهام در زمانی که بازارها رو به رکود هستند، شما را در معرض خطر ازدستدادن بازیابی قرار میدهد. مشاور شما به آخرین تحقیقات بازار دسترسی داشته و انواع ریسکی که ممکن است بر سرمایه شما تأثیر منفی بگذارد را مورد بررسی قرار میدهد و ممکن است گزینههای سرمایهگذاری جدیدی را پیشنهاد دهد که ممکن است سود بیشتری داشته باشد و از قیمتهای پایینتر سهام بهره میبرد.
یک پورتفولیوی بیش از حد محافظهکار میتواند مخاطرهآمیز باشد. یک مشاور میتواند به شما نشان دهد که چگونه تنظیم تخصیص دارایی شما میتواند در طول زمان بر سبد سهام شما تأثیر بگذارد و به شما کمک کند تا برای هزینههای آینده، برنامهریزی کنید. علاوه بر این یک مشاور به شما کمک میکند تا یک استراتژی بلندمدت برای پیگیری اهداف خود ایجاد کنید؛ استراتژی که شامل تنوعسازی میشود تا ضررهای شما در رکود به حداقل برسد.
سخن آخر
ریسک های مرتبط با امور مالی میتواند منجر به زیان سرمایه برای افراد و مشاغل شود. بهعبارتدیگر، ریسک مالی خطری است که میتواند به ازدستدادن سرمایه تبدیل شود. هنگامی که فرد در شرایط مخاطرهآمیز و پرنوسان بازار قرار میگیرد ممکن است تحتتأثیر احساسات خود تصمیمات عجولانه و اشتباهی بگیرد و یا حتی عدم دانش و تجربه کافی در این زمینه او را بیشتر دچار مشکل کند. اینجاست که کمکگرفتن از یک مشاور مالی به شما کمک میکند. مشاور مالی با دانش و شناخت بازارهای مالی و انواع ریسکها و درنظرگرفتن شرایط مالی و میزان تحمل ریسک شما بهترین مسیر را به شما نشان میدهد.
بزرگترین پلتفرم مشاوره آنلاین اقتصادی در ایران به همراه مشاوره انلاین کسب و کار مجموعهای در زمینه شناسایی ریسکهای ژئوپلیتیک و مشاوره در مباحث اقتصادی و سرمایهگذاری است که ریسکها را ارزیابی و فرصتها را برای سرمایهگذاران، سیاستگذاران و صاحبان کسبوکارها به وجود میآورد.