اهمیت سواد مالی در چیست؟
سواد مالی درک شناختی مؤلفهها و مهارتهای مالی مانند بودجهبندی، سرمایهگذاری، استقراض، مالیات و مدیریت مالی شخصی است و اهمیت سواد مالی را پایین تر کامل توضیح میدهیم.
مفهوم سواد مالی
یک فرد باسواد مالی باید بتواند بین دارایی و بدهی، پول نقد و سود، بدهی خوب و بدهی بد و غیره تمایز قائل شود. فقدان چنین مهارتهایی بهعنوان بیسواد مالی نامیده میشود.
اگر سواد مالی دارید، میتوانید:
- تمام بدهی و قبضهای خود را مدیریت کنید.
- یک بودجهبندی شخصی ایجاد و آن را دنبال کنید.
- یک حساب بانکی باز و موجودی خود را پیگیری کنید تا از هزینههای اضافه برداشت جلوگیری کنید.
- مبلغی را که برای یک کارت اعتباری یا وام پرداخت میکنید، مشخص کنید.
- امتیاز اعتباری خود را بررسی و برای بهبود آن اقدام کنید.
- میتوانید میزان مالیات خود را محاسبه کنید.
- روی یک طرح سرمایهگذاری مناسب، سرمایهگذاری کنید.
- ایجاد یک حساب ذخیره برای امور ضروری
- ارزش خالص اموال خود را محاسبه کنید.
- برای وام و خرید مسکن اقدام کنید.
- کشف یک کلاهبرداری مالی
سواد مالی در زندگی یک فرد
داشتن سواد مالی به فرد این امکان را میدهد که برای موانع مالی خاص آمادگی بهتری داشته باشد و این مسئله به نوبه خود، احتمال ناراحتی اقتصادی شخصی را کاهش میدهد.
مؤلفههای اساسی سواد مالی
دستیابی به سواد مالی در جامعه امروزی به دلیل جنبههای روزمره زندگی مانند وامها، کارتهای اعتباری، سرمایهگذاریها و بیمه بسیار مهم است. سواد مالی شامل چندین مؤلفه و مهارت مالی است که به فرد امکان میدهد در مورد مدیریت مؤثر پول و بدهی دانش کسب کند.
در زیر مؤلفههای اساسی سواد مالی آورده شده است:
1-بودجه بندی
در بودجهبندی، چهار کاربرد اصلی برای پول وجود دارد که بودجه را تعیین میکند: خرجکردن، سرمایهگذاری، پسانداز و بخشش. ایجاد تعادل مناسب در مصرف اولیه پول به افراد این امکان را میدهد تا درآمد خود را بهتر تخصیص دهند و درنتیجه امنیت و رفاه مالی خود را تأمین کنند.
بهطورکلی، بودجه باید بهگونهای تنظیم شود که تمام بدهیهای موجود را پرداخت کند و درعینحال مبلغی را برای پسانداز و سرمایهگذاریهای مفید در نظر بگیرد
2-سرمایهگذاری
یک فرد برای کسب سواد مالی، باید در مورد مؤلفههای کلیدی سرمایهگذاری آموزش ببیند. برخی از مؤلفههایی که برای اطمینان از سرمایهگذاری مطلوب باید آموخته شود، شامل: نرخ بهره، سطح قیمت، تنوع، کاهش ریسک و شاخصها است.
یادگیری در مورد مؤلفههای سرمایهگذاری حیاتی به افراد اجازه میدهد تا تصمیمات مالی هوشمندانهتری بگیرند که درنهایت ممکن به افزایش جریان درآمد آنها منجر میشود.
3-قرض گرفتن
در بیشتر موارد، تقریباً هر فردی در یک مقطع از زندگی خود ملزم به قرض گرفتن پول یا گرفتن وام است. برای اطمینان از انجام مؤثر وام، درک نرخ بهره، بهره مرکب، ارزش زمانی پول، دورههای پرداخت و ساختار وام بسیار مهم است.
اگر معیارهای بالا بهاندازه کافی درک شوند، سواد مالی فرد افزایش و استرس مالی بلندمدت را کاهش مییابد.
4-مالیات
برای کسب سواد مالی کسب دانش در مورد اشکال مختلف مالیات و چگونگی تأثیر آنها بر درآمد خالص یک فرد بسیار مهم است. اشتغال، سرمایهگذاری، اجاره، ارث و… هرکدام میزان مالیات متفاوتی دارد.
آگاهی از نرخهای مختلف مالیاتبردرآمد به ثبات اقتصادی کمک و عملکرد مالی را از طریق مدیریت درآمد افزایش میدهد.
5-مدیریت مالی شخصی
مهمترین معیار مدیریت مالی شخصی، ترکیب کاملی از تمام اجزای ذکرشده در بالا است. امنیت مالی با متعادلکردن ترکیب اجزای مالی ذکرشده، منجر به تضمین استحکام، افزایش سرمایهگذاری، پسانداز و درعینحال کاهش استقراض و بدهی میشود و همچنین دستیابی به دانش عمیق در مورد مؤلفههای مالی موردبحث، افزایش سواد مالی افراد را تضمین میکند.
اهمیت سواد مالی
پول هرروز بر زندگی شما تأثیر میگذارد. هر بار که به خرید میروید، به بانک مراجعه میکنید یا صورتحساب خود را میپردازید، آن را مدیریت میکنید. اغلب، به روشهایی برخورد میکنید که حتی متوجه آن نمیشوید، مثلاً چک حقوقتان مستقیماً به بانک واریز میشود یا بدهی وام شما بهطور خودکار از حقوق شما کسر میشود.
ضریب هوشی مالی شما بر هر تصمیمی که در مورد پول میگیرید تأثیر میگذارد: نحوه کسب درآمد، خرجکردن، پسانداز و سرمایهگذاری آن و به شما کمک میکند تا بهطور روزانه خرج کنید، کارت اعتباری مناسب را انتخاب کنید، برای دانشگاه پسانداز کنید، سرمایهگذاری مناسبی را انتخاب و برای بازنشستگی خود برنامهریزی کنید. شانس شما برای رسیدن به تقریباً هر هدف مالی، از پرداخت بدهی گرفته تا خرید خانه، به میزان سواد مالی شما بستگی دارد.
باتوجهبه اهمیت مدیریت و ثبات مالی، پیچیدگی روزافزون محیطهای مالی و اجتماعی ما، فقدان کمکهای دولتی کافی و تأثیر مستقیم سلامت مالی شما بر سایر بخشهای زندگی، کسب سواد مالی یکی از مهمترین کارهایی است که یک فرد میتواند برای تضمین ثبات مالی طولانیمدت انجام دهد. فقدان سواد مالی میتواند منجر به بدهیهای ناپایدار بیشتر، اعتبار ضعیف، ازدستدادن پول و … شود و به موفقیت مالی بلندمدت شما آسیب برساند.
مزایای سواد مالی
سواد مالی این روزها، مهمتر از همیشه است. نه به این دلیل که پول بیش از گذشته اهمیت دارد، بلکه به این دلیل که پرداختن به آن پیچیدهتر شده است. سواد مالی مهارتی است که مجموعهای از مزایا را به همراه دارد و میتواند استاندارد زندگی افراد را از طریق افزایش ثبات مالی بهبود بخشد.
در زیرمجموعهای از مزایای داشتن سواد مالی ذکرشده است:
- توانایی تصمیمگیری مالی بهتر
- مدیریت مؤثر پول و بدهی
- مجهزتر بودن برای رسیدن به اهداف مالی
- استرس و اضطراب مالی کمتر
- افزایش تصمیمگیری اخلاقی هنگام انتخاب بیمه، وام، سرمایهگذاری و استفاده از کارت اعتباری
- ایجاد بودجه مؤثر ساختاریافته
قدم برداشتن برای افزایش سواد مالی جزء مهمی از زندگی است که میتواند استحکام مالی را تضمین کند، اضطراب را کاهش و دستیابی به اهداف مالی را ممکنتر کند.
مشکلات ناشی از بیسوادی مالی
ازآنجاییکه مسائل مالی پیچیدهتر شدهاند، تعداد افرادی که درک خوبی از آن دارند کاهشیافته است. در مطالعه توانایی مالی 2018 که توسط بنیاد FINRA انجام شد، تنها 34 درصد از پاسخدهندگان توانستند حداقل به چهار سؤال از پنج سؤال در مورد مفاهیم اساسی مالی پاسخ دهند. این کاهش نسبت به 37 درصد از پاسخدهندگان در سال 2015، 39 درصد در سال 2012 و 42 درصد در سال 2009 است.
درنهایت، اگر میخواهید به امور مالی شخصی خود رسیدگی کنید، با یک متخصص مالی صحبت کنید. یک حسابدار میتواند در مورد مالیات، به شما مشاوره مالی ارائه دهد، یک مشاور سرمایهگذاری میتواند به شما در انتخاب سرمایهگذاری کمک کند و یک برنامهریز مالی میتواند به شما کمک کند تا درک بهتری از وضعیت مالی خود داشته باشید.