1-ضرورت آموزش سواد مالی به زنان
از گذشته تا به امروز چالشهای زیاد در مسیر زندگی مالی زنان وجود داشته است. بسیاری از این چالشها هیچوقت به فرصت تبدیل نشدند. در طول تاریخ همیشه زنان نقشهای تعیینکننده و متفاوتی در خانواده و جامعه داشتند. اما این نقشها در مقایسه با نقشهایی که مردان در جامعه داشتند، قدرت تعیینکنندگی کمتری داشت. در نتیجه زنان کمتر از مردان در سرنوشت خود، خانواده و جامعهشان تأثیرگذار بودند و کمتر در امور مالی دخالت میکردند.
بعد از انقلاب صنعتی و مدرن شدن جوامع روند تقسیم برابر نقشها میان زنان و مردان شروع شدند. بهمرور زنان نقشهای حساس و مختلفی را در اقتصاد جوامع به عهده گرفتند. بااینوجود هنوز بسیاری از زنان از امور مالی چیز زیادی نمیدانند. این مسئله موجب شده تا آنها از لحاظ مالی به دیگر اعضای خانواده متکی باشند و وضعیت مالی ضعیفتری نسبت به بقیه اعضا داشته باشند. بعضی از مواقع به علت اعتمادبهنفس کم، با سرعتی کمتر از مردان در شغلشان پیشرفت میکنند و حقوقی کمتر دریافت میکنند و با نابرابری اجتماعی مواجه میشوند.
بهعنوان یک زن، زمانی که به لحاظ مالی توانمند و مستقل شوید، احساس میکنید که آزادی بیشتری دارید و چیزهایی را که با دسترنج خود به دست آوردهاید سبب میشوند تا احساس ارزشمندبودن را با تمام وجود خود لمس کنید. این نکات همگی میتوانند دلایل روشنی باشند که تا چه اندازه داشتن سواد مالی برای زنان ضروری است. اگر زنان خودباوری بیشتری داشته باشند و در یک کلمه احساس موفقیت مالی بیشتری داشته باشند، این موضوع میتواند به طور مستقیم بر موفقیت مالی خانواده و کودکان هم تأثیرگذار باشد. زنان برای مشارکت واقعی در امور مالی، باید در جهانی به فعالیت و رقابت بپردازند که مدت زمانی طولانی در انحصار مردان بوده است؛ بنابراین باید پیشنیازهای حضور آنها در این فضا برایشان فراهم شود. یکی از مهمترین پیشنیازها سواد مالی است.
2-پیشنیازهای آموزش سواد مالی به زنان
قبل از اینکه به دنبال آموزشهای مالی باشید، باید بهعنوان یکی از اعضای خانواده، کسب درآمد را وظیفه خود بدانید. کسب درآمد در نهایت موجب رشد و توسعه فردی و اجتماعی شما خواهد شد. مصرفکننده بودن و توقع داشتن از پدر یا همسر برای کسب درآمد، کاری منطقی نیست و در درازمدت ممکن است شما را با مشکلاتی روبرو کند. باید احساسات، ترسها، نقاط ضعف و قوت، علایق و استعدادهای خود را بشناسید. اعتمادبهنفس خود را تقویت کنید و اطلاعاتتان را در مورد قوانین مالی، بازار و ویژگیهای دنیای مردانه افزایش دهید تا در نهایت بتوانید آمادگی حضور در فعالیتهای اقتصادی را پیدا کنید.
– در قدم اول هرچه که لازمه افزایش اعتمادبهنفس است را یاد بگیرید: طی پژوهشی که توسط آنا ماریا لوساردی، مدیر مرکز جهانی تعالی سواد مالی (جیفلِک) و استاد اقتصاد دانشگاه جرج واشینگتن، با همکاری سه پژوهشگر دیگر از کشورهای آلمان و هلند، درباره دلایل اصلی پایینبودن سواد مالی زنان انجام شد در نتیجه پژوهش دریافتند که بیش از 33 درصد شکاف جنسیتی در سواد مالی، به تفاوت در سطح اعتمادبهنفس و مابقی به تفاوت در سطح دانش مربوط است. بهعبارتدیگر، زمانی که صحبت از سواد مالی میشود، زنان کمتر از مردان میدانند؛ اما در واقع سواد مالی آنها، بیشتر از آن چیزی است که تصور میکنند و تا زمانی که اعتمادبهنفس زنان نسبت به مردان بهبود داده نشود، ارتقای دانش بهتنهایی کافی نیست.
عدم آگاهی و اعتمادبهنفس زنان در خصوص برنامههای مدیریت پول و برنامههای سرمایهگذاری بر توانایی آنها در دستیابی به پتانسیل مالی خود تأثیر میگذارند. زنانی که از نظر استقلال مالی توانمند و تحصیلکرده هستند، از ابزارها و منابع برای دستیابی به پتانسیل مالی خود استفاده میکنند.
معمولاً برای داشتن اعتمادبهنفس بهتر است که به این نکات توجه داشته باشید: تن صدایتان نباید بیش از حد کوتاه و یا بلند باشد و به زبان بدن خود دقت کنید. تمرین کنید و بدانید که همیشه بار اول سختترین بار است. همچنین قبل از حضور در یک فضای جدید، در مورد آن اطلاعات کافی را کسب کنید.
– احساسات، ترسها و نقاط ضعف خود را بشناسید: برای این کار باید با خودتان صادق باشید، نقاط ضعف و ترسهایتان را بپذیرید. اگر به ترسهای خود آگاه باشید، آسانتر میتوانید آنها را مدیریت کنید.
– از اشتباه کردن نترسید: ترسهایتان را کنار بگذارید. اشتباه کردن فاجعه نیست. اشتباه برای انسانهاست.
– سعی کنید با افراد مثبت همنشینی داشته باشید: همنشینی با این افراد انگیزه شما را برای ادامه راه افزایش میدهد. افراد با نگرش مثبت، همه قوای ذهنی خود را برای رسیدن به موفقیت متمرکز میکنند. محیطی که در آن قرار میگیرید بر شما اثر میگذارد. بهتر است تلاش کنید تا اطراف خود را با افراد مثبتاندیش و موفق پر کنید.
– استعداد و علایق خود را بشناسید: اگر فعالیتی متناسب بااستعداد و علاقه خود انجام دهید، انگیزه و احتمال موفقیت در آن کار بیشتر خواهد بود. اگر هنوز استعدادهای خود را کشف نکردهاید، بهتر است دست بجنبانید. استعداد خود را جدی بگیرید و برایش ارزش قائل باشید. فراموش نکنید هیچوقت برای آغاز دیر نیست.
– سرمایه اجتماعی خود را تقویت کنید: در شبکهها و گروههای اجتماعی مختلف مانند گروه دوستان، اقوام، همکاران و انجمنهای مردمنهاد عضو باشید و از حمایت عاطفی آنها استقبال کنید. حضور در اینچنین فضاها و اتمسفری میتواند به افزایش اعتمادبهنفس شما کمک کند. با استفاده از این فضاها میتوانید از تجربیات کارآفرینان موفق در گروههای مختلف استفاده کنید.
– تصمیمگیرنده نهایی باشید و مسئولیت تصمیمات خود را بپذیرید: میتوانید برای برنامهریزی و تصمیمگیریهایتان با افراد موفق و مشاوران مشورت کنید. اما تصمیم نهایی را خودتان باید بگیرید، زیرا شما بیش از هر کس دیگری با اولویتها و خواستههایتان آشنایی دارید. بهعلاوه باید استقلال و تصمیمگیرنده بودن را تمرین کنید.
نتیجهگیری:
نابرابری اجتماعی، کلیشه و باورهای غلط در زمینه توانمندسازی مالی زنان از یکسو و عدم اعتمادبهنفس آنها از سوی دیگر، مسیری را ایجاد کرده است که مردان همواره ایفاگر نقش اول بازیهای مالی باشند. بعد از انقلاب صنعتی و مدرن شدن جوامع، این موضوع برای همگان روشن شد که برای پیشرفت باید نقشها را بین زنان و مردان به طور برابرتری تقسیم کنند. بااینوجود، تا امروز که در قرن ٢١ به سر میبریم، با اینکه زنان در علوم مختلف دانشمندان قابلی را به اجتماع معرفی کردهاند، شغلهای حساسی را اخذ کردهاند و در اقتصاد جوامع، نقشهای پررنگتری را بازی کردهاند، همچنان بسیاری از زنان از امور مالی چیز زیادی نمیدانند و گاهی حتی علاقهای به آن ندارند.
این مسئله موجب شده است که زنان از لحاظ مالی به دیگر اعضای خانواده متکی باشند و وضعیت مالی متفاوت و ضعیفتری را نسبت به مردان، تجربه کنند. گاهی به علت اعتمادبهنفس کم، کندتر از مردان در شغلشان پیشرفت کنند و حقوقی کمتر از آنچه سزاوارش هستند، دریافت کنند. همۀ این دلایل روشن میکند که تا چه حد برای زنان ضروری است که از امور مالی سر دربیاورند، اعتمادبهنفسشان را بیشتر کنند و مهارتهای بیشتری را بیاموزند. این در حالی است که شناخت استعداد و علایق، نترسیدن از اشتباه کردن، خودآگاهی، خودباوری توانایی تصمیمگیری، تقویت دانش و در یک کلمه احساس موفقیت مالی در زنان به طور مستقیم میتواند در موفقیت مالی خانواده و کودکان تأثیرگذار باشد چرا که مادران آگاه امروز، فرزندان موفق و هوشمند فردا را تربیت خواهند کرد و در نهایت با جامعهای سالم و پویا مواجه خواهیم بود. درک صحیح از تفاوتهای جنسیتی در امور مالی و شناخت توانمندیهای مالی، پایه و اساس مدیریت دنیای مالی برای زنان تشکیل میدهد و در این صورت است که زنان میتوانند رهبران و نقشآفرین زندگی خود باشند.