مقدمه
مردم معمولاً به دلایل مختلفی از صحبتکردن در مورد پول اجتناب میکنند، اما بسیاری از مردم سؤالات بیشماری در مورد اینکه با پولشان چهکار کنند، دارند. یکی از بزرگترین آرزوهای اکثر مردم دنیا، ثروتمند شدن است، بهخصوص ثروتی که یکشبه به دست بیاید. ولی در این مورد هم مثل سایر آرزوهای انسان، شانس و اقبال، کاری از پیش نمیبرد و بدون تلاش، نمیتوان به هدف رسید. برای اینکه از نظر مالی در زندگی فرد موفقی باشید، تلاش بهتنهایی کافی نیست .تلاش اگر با دانش و علم مربوطه همراه نباشد، یا نتیجهای ندارد یا در درازمدت به نتیجه میرسید.یکی از عوامل مهمی که باعث موفقیتهای مالی افراد میشود، هوش و سواد مالی است.
هوش مالی یا سواد مالی یعنی بتوانید در شرایط مختلف، تصمیمات درستی در مورد مسائل مالی بگیرید. در این مقاله، 9 روش را معرفی میکنیم که به شما کمک میکند تا درباره پول خود صحبت کنید، تفکر کرده، برنامهریزی داشته باشید و تصمیم درستی بگیرید.
1. از کوچک شروع کنید
اگر در حال حاضر بودجه کمی دارید، صرفهجویی در هر چیزی ممکن است غیرممکن به نظر برسد. بااینحال، حتی اگر هرازچندگاهی چند تومان پسانداز کنید، پیشرفت محسوب میشود و این عملکرد میتواند به ایجاد عادت پسانداز کمک کند.
مری ویسنیفسکی گزارشگر ترکیبهای فینتک و سردبیر حوزه بانک در سایت Bankrate میگوید: «تقسیمکارهای بزرگ به کارهای کوچکتر باعث میشود تا اهداف پولی قابلیت انجام بیشتری داشته باشند. امروزه تعدادی از اپلیکیشنهای مختلف برای تلفن همراه نیز وجود دارند که میتوانند در این مسیر به شما کمک کنند. اپلیکیشنهای مختلف را میتوانید در گوشی خود نصب کنید برای نمونه پارمیس همراه، فانوس و نیوُو از جمله اپلیکیشنهای این حوزه هستند.
2. پسانداز اضطراری داشته باشید
اساس یک برنامه مالی مستحکم ساخت و تأمین نوعی صندوق اضطراری است. این حساب پسانداز تعیینشده میتواند در مواقعی که با هزینههای غیرمنتظره مواجه میشوید، نجاتدهنده باشد. با آمادهشدن برای اتفاقات غیرمنتظره، خود را در موقعیتی بسیار بهتر و کم استرس تر قرار میدهید.
برای خود صندوق پسانداز ایجاد کنید. با پسانداز حداقل 100 هزار تومان شروع کنید. این امر برای جلوگیری از دورماندن از حوادث دشوار اجتنابناپذیر در هنگام وقوع بحران است. (بعداً این صندوق اضطراری را بزرگتر میکنید.)
3. حساب پسانداز پُربازده باز کنید
شاید این جمله را قبلاً شنیده باشید، باید دوباره آن را تکرار کنیم: کاری کنید که پولتان برای شما کار کند. یکی از سادهترین و بدون ریسکترین راهها برای انجام این کار، افتتاح حساب پسانداز با بازده بالا است. این حسابها اساساً برای ذخیره پول به شما پول میدهند. هر چه پول شما بیشتر بماند، بیشتر رشد میکند. این روش نیازی به انجام کارهای سنگین ندارد، فقط به واریزهای منظم نیاز دارد تا پول شما همچنان به رشد خود ادامه دهد.
4. بودجه خود را دوباره ارزیابی کنید
در سال گذشته در نتیجه همهگیری ویروس کرونا چیزهای زیادی تغییر کرده است و این احتمال وجود دارد که بهنوعی بر بودجه شما هم این بیماری تأثیر گذاشته باشد. اگر قبلاً بودجه خود را بررسی نکردهاید، شاید وقت آن رسیده باشد که این کار را انجام دهید.
هر زمان که دچار تغییر جدی در زندگی میشوید، باید نگاهی تازه به بودجه خود بیندازید، زیرا احتمالاً باید با روش جدید زندگی شما سازگار شود.
در دنیای امروز، این احتمال وجود دارد که شما در خانه کار کنید که میتواند به این معنی باشد که کمتر برای حملونقل و بیشتر برای غذا هزینه کنید. این موضوع باید در بودجه شما منعکس شود. همچنین اگر مانند یکی از میلیونها انسان هستید که اخیراً بیکار شدهاند، باید این موضوع را در بودجه خود در نظر بگیرید. بهروز نگهداشتن بودجه و تطبیق آن با شرایط فعلی کلید موفقیت مالی شماست.
5. سرمایهگذاریهای خود را ارزیابی کنید (شروع کنید)
اگر در سرمایهگذاری تازهوارد هستید، یکی از مهمترین چیزهایی که باید بدانید این است که داشتن سبد متنوع، امری حیاتی است. تمام تخممرغهای خود را در یک سبد قرار ندهید؛ در عوض، پول خود را در سهام مختلف پخش کنید تا ریسک خود را پایین نگه دارید.
6. برای بازنشستگی برنامه داشته باشید
زمانی که شما جوان هستید شاید بازنشستگی سالهای دوری به نظر برسد، اما زودتر از آنچه فکر میکنید به سراغتان میآید. بازنشستگی هم مانند کودکی و جوانی یکی از فصلهای زندگی است که باید برای آن برنامه ریزی داشته باشیم. بدون شک هر کسی انتخابی برای دوران بازنشستگی خود دارد. اما نباید فراموش کنیم که داشتن سلامت مالی حتی در دوران بازنشستگی یکی از عواملی است که فعالیتهای ما را تحت تاثیر قرار میدهد. برای اینکه بتوانیم با خیالی آسوده در دوران شیرین بازنشستگی به کارهایی که دوست داریم، رسیدگی کنیم باید از همین الان برای آن برنامه ریزی داشته باشیم. بهتر است که از نظر مالی برای زمانی که آن روز فرامیرسد، آماده باشید. پس انداز کردن، تشکیل حساب پس انداز، پرداخت بیمه، و آغاز سرمایهگذاری با کمک یک مشاور اقتصادی از جمله مهم ترین گامها برای این فصل زندگی و امنیت مالی است.
7. از بدهیهای خود فهرست تهیه کنید
ارائه یک برنامه برای مواجه با بدهی خود نباید چیزی باشد که آن را به تعویق بیندازید. بسته به نوع بدهی شما، چند نکته وجود دارد که باید در نظر بگیرید. بهعنوانمثال، اگر وامهای متعددی دارید، ممکن است تأمین مالی مجدد گزینهای برای بررسی باشد.
بهطورکلی، سه نوع استراتژی بازپرداخت وجود دارد که باید در نظر گرفته شود:
- روش گلولهبرفی بدهی: رویکردی که در آن بهتدریج بدهیهای خود را از کوچکترین مبلغ به بزرگترین پرداخت میکنید. این روش دلگرمکننده است زیرا میتوانید پیشرفتی را که از قبل داشتهاید، ببینید.
- بهمن بدهی: این روش شبیه گلولهبرفی است، اما در عوض بدهی را بر اساس نرخ بهره نظم میدهد. قبل از اینکه به مرحله بعدی بروید، پرداخت بدهی را با بالاترین نرخ درصد سالانه در اولویت قرار خواهید داد.
- ادغام بدهی: اگر بدهیهای مختلفی برای بازپرداخت دارید و پیگیری آن برایتان دشوار است، ممکن است بخواهید ادغام بدهی را در نظر بگیرید. این روش بدهیهای شما را به یک وام با نرخ بهره واحد تبدیل میکند.
8.اهداف مالی خود را بنویسید
اگر به امور مالی خود فکر میکنید و هدف خاصی در ذهن ندارید، این نشانه خوبی است که باید بنشینید و بفهمید که چه هدفهایی دارید. با تعیین یک هدف، میتوانید نوعی استراتژی صرفهجویی خاصتر ارائه دهید.
برخی از اهداف مالی رایج که بهتر است در نظر گرفته شوند:
- بازنشستگی
- پسانداز اضطراری
- دانشگاه
- وام مسکن
- تعطیلات
- ازدواج
اهداف شما احتمالاً از کوتاهمدت تا بلندمدت متغیر است که اگر میخواهید پسانداز مناسبی داشته باشید، هرکدام معمولاً به استراتژی پسانداز متفاوتی نیاز دارند. پارمیس همراه و فانوس از جمله اپلیکیشنهای این حوزه هستند.
9. امور مالی خود را دیجیتالی کنید
یکی از سادهترین راهها برای پیگیری امور مالی، دیجیتالی کردن آنهاست. اپلیکیشنهایی مانند Mint پیگیری همه چیز را در یک فضا بسیار آسان میکنند و در نتیجه، با درنظرگرفتن همه چیز، ایجاد بودجه را بسیار آسانتر میکنند. همچنین میتوانید این اپلیکیشنها را بهگونهای تنظیم کنید تا زمانی که به بودجه خود برای دسته خاصی از هزینهها نزدیک میشوید یا زمانی که صورتحسابی برای آینده دارید، به شما هشدار دهند.
نتیجهگیری
بیسوادی مالی در همه سنین و همه سطوح اجتماعی – اقتصادی را تحت تأثیر قرار میدهد. بیسوادی مالی باعث میشود که بسیاری از افراد قربانی قرض، کلاهبرداری، نرخهای بهره بالا شوند که بهطور بالقوه منجر به از دست دادن پول آنها میشود در حالی که ممکن است خودشان برداشت متفاوتی نسبت به این قضیه داشته باشند و آن را به درستی درک نکنند.
فقدان سواد مالی میتواند منجر به ایجاد بدهی و تصمیمگیریهای مالی ضعیف شود. بسیاری از افراد فاقد مهارتهای اولیه برای پرداختهای بدهی خود و طرحی برای آینده هستند. و یا حتی در دوران بازنشستگی در مضیقه قرار بگیرند. داشتن سواد مالی کمک میکند بهجای اینکه اجازه دهید اوضاع اقتصادی شما را کنترل کند، شما زمام امور مالی خود را به دست بگیرید. بهعلاوه، نگرش شما نسبت به مسائل مالی تغییر میکند و هوشمندانهتر سرمایهگذاری میکنند. اگر فکر می کنید نمی توانید برنامه مالی داشته باشید یا تصمیم درستی برای امور مالی زندگیتان بگیرید حتما و بدون شک از فردی متخصص و آگاه مشاوره بگیرید و از مشاوره اقتصادی خود را محروم نسازید.